Hoe blijf je geconcentreerd werken tijdens het maken van je huiswerk? Of hoe kom je überhaupt tot een begin? Dat beginnen is vaak het moeilijkste, en daar heb ik een oplossing voor: een studieritueel.
In hoofdstuk 15 van mijn boek ‘De Handleiding tot Slagen’ spreek ik over het belang van het maken van een doordacht studieritueel, omdat dit je in staat stelt veel sneller in een flow-staat te komen, en het leren een stuk leuker maakt, doordat je je eigen draai eraan geeft. Afijn, laten we beginnen.
Audio
Om zo snel mogelijk in een geconcentreerde flow-staat te komen maak ik gebruik van twee tracks. De eerste zijn Binaural Beats. Oef, zonder deze was ik nooit van mijn concentratieproblemen afgekomen. Het werkt zo: er wordt één frequentie in het linkeroor afgespeeld, en een andere frequentie in het rechteroor. Het brein ‘creëert’ vervolgens het verschil tussen deze twee frequenties (alfafrequentie) en dit verbetert je concentratie. Wonderbaarlijk. Let op! Het is belangrijk om het gebruik van Binaural Beats langzaam op te bouwen, en niet langer dan een paar uur te luisteren. Anders ben je aan het eind van de dag helemaal gaar 😅.
Als tweede track gebruik ik muziek zonder zang. Het geheim zit hem in het vinden van de playlist die voor jou werkt, en deze te bewaren. Als je deze afspeellijst meerdere keren hebt gebruikt tijdens het leren zal er een associatie ontstaan tussen deze muziek en concentreren. Belangrijk is dat je deze afspeellijst ALLEEN gebruikt wanneer je geconcentreerd aan het werk gaat, anders ‘verpest’ je deze associatie en moet je een nieuwe afspeellijst vinden. Hier zijn links naar een paar van mijn favoriete afspeellijsten:
Classical Music for Studying – https://www.youtube.com/watch?v=BMuknRb7woc
Protip: bewaar de muziek als bookmark in je browser, zodat je iedere keer snel aan de slag kunt.
Mijn focus elixer
Mijn favoriete drankje in de wereld is koffie. Het helpt me te concentreren. Echter, dit komt wel met een strenge regel voor mezelf wanneer het gaat om koffie: ik drink het alleen als ik ook daadwerkelijk aan het werk ga. De tweede regel is dat ik na 16:00 geen koffie of andere cafeïne drink; dit is namelijk slecht
voor je slaap. Koffie blijft namelijk erg lang actief in je lichaam!
Vind dus jouw favoriete drankje voor het leren en drink dit iedere keer als je aan het werk gaat. Dat betekent: creëer de associatie voor jezelf tussen dit drankje en je leersessies.
Of koffie ook geschikt is voor jou zou ik eerst overleggen met je ouders, het is een sterke stimulans die niet hetzelfde effect heeft op iedereen.
Locatie
Deze is ook belangrijk om goed te krijgen. Alhoewel je misschien niet veel keus hebt, zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om je omgeving te optimaliseren voor concentratie. De eerste is mise-en-place. Dit betekent: ‘alles op zijn plaats.’ Iedere vorm van afleiding verhindert ons van het komen in de Flow-staat, en rommel is visuele afleiding. Ruim dus eerst je leeromgeving op voordat je aan het werk gaat. Het hoeft niet helemaal spik-en-span te zijn; zorg dat de zichtbare omgeving (het bureau) opgeruimd is. Protip: die random spullen waar je niet van weet wat je er mee moet? Leg die op de ‘pleurstoel’ en schuif hem aan zodat je de rommel niet meer ziet 😜.
Als tweede wil je dat de kamer goed verlicht is. Een sterke plafondlamp kan echt wonderen doen voor je energie.
Zelf zit ik in mijn slaapkamer achter een bureau, of in de bibliotheek op een stille plek. Op deze manier ben ik afgesloten van de rest en kan ik niet afgeleid worden. Hoewel het gezelliger is om in de woonkamer te werken, weerhoudt dit me van Flow. Als ik tussendoor iets grappigs wil vertellen, ben ik mijn concentratie kwijt en kan ik weer opnieuw beginnen.
Mijn studieritueel in een notendop
- Koffie zetten (5 min)
- Opruimen (5 min)
- Binaural Beats + Muziek aanzetten (1 min)