Plannen doe je niet met je agenda. Wacht wat?

Photo credit:
https://pixabay.com/en/users/MabelAmber-1377835/ h

Zal ik je een geheimpje verklappen? Plannen doe je niet met je agenda. Tot mijn grote spijt zie ik het toch iedere keer weer gebeuren: tijden geschreven in een papieren schoolagenda. Ik heb het zelf ook gedaan, en heb na een jaar bijles geven en coachen de conclusie getrokken dat je agenda niet voor plannen is. Hier heb je een compleet ander gereedschap voor dat je leven een stuk makkelijker zal maken. 

Uit hoofdstuk 1: Plannen uit De Handleiding tot Slagen Havo/Vwo

Stap in de wereld van digitale agenda’s. Google Calendar heeft in het examenjaar mijn hart verovert, omdat het nu ineens een stuk makkelijker was om een planning te maken.

Deze app geeft je een planning die op ieder moment aan te passen is, je herinneringen stuurt en altijd in je broekzak zit. Oftewel, hét antwoord op de vraag die in veel examenleerlingen hun hoofd spookt:

“Waarom is plannen zo moeilijk en kost het zo veel tijd?”

Het antwoord op deze vraag gaat eigenlijk over de agenda. Hij is niet gemaakt voor het plannen van taken. Hij is gemaakt voor het bijhouden van deadlines en afspraken. Google Calendar is daarentegen ontworpen juist voor het maken van een planning met taken die een begin- en eindtijd hebben. Je wordt herinnert aan wanneer de taak begint en hebt een helder overzicht op je computer of telefoon.

Voorbeeld van een planning gemaakt met Google Calendar

Als je niet van een digitale agenda houdt, kun je ook een weekplanner kopen. Een papieren weekplanner heeft een overzicht net zoals Google Kalender waar alle tijden in kunt opschrijven met de taken erbij. Het grootste nadeel aan een papieren planning is dat je met ruimtegebrek zit. Dit kan vervelend zijn wanneer je grote aanpassingen moet maken.

Tijdens het trimester gebruikte ik Google Kalender voor de dagelijkse planning, omdat deze flexibel moest zijn. In de leervakantie voor een examenweek gebruikte ik een planning op papier zodat het vaststond wat ik iedere dag ging doen. In de toekomst zal ik op deze blog voorbeelden laten zien van hoe zo’n planning eruit zag.

“Oké, dus waar dient m’n agenda nu dan nog voor?”

Goede vraag, zoals ik eerder zei: hier schrijf je de deadlines van het huiswerk in. Als je huiswerk opgegeven krijgt, schrijf je in je agenda wanneer het af moet zijn. Dit gaat net iets sneller dan het noteren in je mobiel. Kortom, je agenda is voor welk huiswerk wanneer af moet zijn en je planner (Google Kalender of weekplanner) is voor de tijden wanneer je dit huiswerk maakt.

“Is zo’n planning echt nodig?”

Dit ligt eraan. Voor sommige leerlingen is het prima om alleen het huiswerk in hun agenda te schrijven, omdat huiswerk maken een gewoonte is. Dit betekent dat ze het niet vergeten. Ben jij zo’n leerling? Dan heb je misschien geen wekelijkse planning nodig.

Gemakkelijk je planning invoeren

Het prettige van een planning is dat je een overzicht hebt, en huiswerk voor verschillende vakken elkaar niet in de weg gaat zitten.

Wanner de examenweek nadert, neemt stress toe. Een planning helpt je in deze tijden van stress, omdat je het nu niet allemaal hoeft te onthouden. Je mobiel herinnert je aan je taken.

“Het lukt me niet om een planning te maken en me hieraan te houden.”

Dit is begrijpelijk als je dit geen gewoonte voor je is. Als plannen nooit een gewoonte voor je is geweest zul je in het begin wat klunzige planningen maken. Dat is niet erg! Dat is deel van het proces.

Hoe je een snel een goede planning maakt en hoe je je aan deze planning houdt staat uitgebreid beschreven in De Handleiding tot Slagen, maar zelfs als je dit boek niet koopt, kun je deze tip al gaan toepassen om makkelijker je huiswerk bij te houden!

Gerelateerde artikelen

3 Redenen Waarom Leerstijlen Niet Werken

waarom-leerstijlen-niet-werken-de-handleiding

Devon Diercks

Gebruik de krachtigste leertechnieken

leer-met-de-krachtigste-leermethodes

Devon Diercks

Herhaalbaarheid is het geheim

Devon Diercks

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Lead-Home